Полезно е да знаеш

 Нуждата от сън

Тя предполага от десет до тринайсет часа в денонощие, включително следобедния сън. Но тази нужда варира значително при различните деца и е специфична за всяко от тях. Затова преди да се оплаквате, че имате проблеми със съня на детето си, трябва да сте убедени, че то се нуждае от повече сън. Често се случва родителят да има проблеми, а не детето!

Достатъчно количество сън е необходимо за правилния растеж на детето и за качествен живот. Разбира се, спането спомага то да се възстанови от физическата и нервната умора, но по време на съня също: 

  • Се подреждат информацията и опитът, натрупани през деня;
  • Се структурира паметта;
  • Се изгражда нервната система;
  • Секретира интензивно хормонът на растежа;

Съществуват различни признаци за това, дали дадено дете, особено ранобудно, получава достатъчно часове сън. Можете да разберете това, ако си отговорите на следните въпроси:

Дали винаги е спяло по-малко от децата на същата възраст?
Неговите часове сън винаги ли са едни и същи или всеки ден техният брой е различен?
Сутрин в добро настроение ли се събужда? Влачи ли се от умора преди следобедния сън или вечерното лягане?
Възползвайте се от някоя седмица ваканция и го оставете да спи според собствения му ритъм и брой часове. По този начин ще си изясните донякъде дали е ранобудник, или е нощна птица и колко часа сън са му необходими.

При следобедния сън индивидуалните различия са големи, но все пак повечето деца до четиригодишната си възраст все още редовно спят следобед. Това отчасти зависи от броя на часовете нощен сън. Децата, които биват събуждани много рано заради професионалните задължения на родителите си, трябва задължително да спят при добри условия следобед. Всички трябва да имат възможност да си почиват.